2013. április 1., hétfő

Töltött dagadó




Ezt a receptet meg kell örökítenem, mert folyamatosan elfelejtem az arányokat, most viszont azt kell leírni, ami tuti lett :)

Finom, egyszerű és gyors. Hidegen kell tálalni, így egy nagyobb vendégsereg esetén ez a recept az előre elkészítendők közé tartozik, ezzel is nagy terhet levéve a háziasszony válláról :)

Hozzávalók: 60-70 dkg dagadó (kérd a hentesnél, hogy szúrják fel, és akkor otthon már nem kell kínlódni vele), olaj, fokhagyma, 30 dkg gomba, 3 db máj, 2 zsömle/száraz kenyér, 3 főtt tojás, 3 tojás, só, bors, 1 csokor petrezselyem, majoranna.

A dagadót mindenképpen a fogyasztás előtti napon készítsük el. Több fázisból áll a elkészítése.
1. Pácolás: a dagadót megsózom majd fokhagymás olajjal megkenem és 2-3 órát hagyom állni. Lehetőleg a belsejét is kenjük ki.
2. Töltés: a zsömléket/kenyereket beáztatom. A gombákat feldarabolom és 1 evőkanál olajon megpárolom. Hozzáadom az elkapart májat és azt is megsütöm. Közben kifacsarom a zsömléket, hozzáadom a gombás májat, a felaprított petrezselymet, a feldarabolt főtt tojásokat és a 3 nyers tojást, fűszerezem sóval, borssal, majorannával és betöltöm a dagadóba. Vigyázz, ne töltsd degeszre, mert sülés közben még növekedni fog egy picit! Kívülről borsozom és majorannát szórok rá.
A maradék töltelék mehet a tepsibe mellé, vagy ha szeretnéd utána szépen szeletelni, akkor akár püspökkenyér formába is.


3. Másnap 180 fokon letakarva sütöm 30 percet, majd a fóliát levéve tovább sütöm amíg szép sült színe nem lesz.

Hidegtálra tökéletes résztvevő.

Forrás: Anyukám :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése